ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΟΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ”

Όταν ακούμε για την έρημο ο νους μας ταξιδεύει σε απέραντες αμμώδεις εκτάσεις, αμμόλοφους, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους.

Πως είναι όμως η ζωή στις οάσεις; Ποιες αναμνήσεις  μπορεί να ανακαλεί κάποιος που ταξίδεψε εκεί, έμεινε και εργάστηκε εκεί; Τι  διδάχθηκε από τους γηγενείς;

Το Βιβλίο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ» του ζεύγους Λιάνας και Μάνου Σουβαλτζή πέρα από την πρωτότυπη σύνδεση του Αλέξανδρου με τον θεό Διόνυσο αποτελεί και ένα εξαιρετικό οδοιπορικό στο δρόμο που ακολούθησε η αρμάμαξα με τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Βαβυλώνα προς τον τόπο του ενταφιασμού του.

Στο βιβλίο οι συγγραφείς περιγράφουν και ορισμένες από τις εντυπωσιακές περιπέτειες που συνάντησαν σε αυτό το μακρύ ταξίδι. Παραθέτουμε αποσπάσματα από το βιβλίο:

«Ο φοίνικας θεωρείται ιερό και ευλογημένο δέντρο στην όαση, Παρέχει «τα δώρα του» στους κατοίκους, τους καρπούς του – βασική τροφή, το ξύλο του, την φλούδα του, τα κλωνάρια του, τα φύλλα του. Όλα χρησιμοποιούνται από αυτό το ευλογημένο δέντρο.»

«Όποιος ταξιδιώτης συναντήσει μικρό φοίνικα μέσα στην έρημο πρέπει να τον ποτίσει έστω και με λίγες σταγόνες νερό σύμφωνα με τους άγραφους νόμους, για να μεγαλώσει και να προσφέρει τη σκιά του τους καρπούς του και το ξύλο του στο ταλαιπωρημένο ταξιδιώτη της ερήμου.»

«Για εμάς η Μενδήσα υπήρξε η μεγάλη πρόσκληση σε ένα τυχαίο γεγονός, που μας ώθησε σε μια σπουδαία έρευνα που κανείς άλλος μέχρι σήμερα δεν είχε ασχοληθεί. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ με πολύ κρύο μέσα στην έρημο καθισμένοι γύρω από τη φωτιά για να ζεσταθούμε, σκεφτήκαμε να διαβάσουμε Ηρόδοτο […] »

«Η Νουεμίσα θα λέγαμε ότι είναι το βασίλειο των κουνουπιών και πραγματικά το όνομα της σημαίνει η χώρα των κουνουπιών.»

«Μία τέλεια νύχτα σε απόλυτη σιγή, καθώς ο άνεμος είχε κοπάσει, που μόνο τις αναπνοές μας ακούγαμε και τον χτύπο της καρδιάς μας μέσα στην έρημο.»

«Επιστέγασμα των οάσεων των μυστικών δρόμων είναι η Σίουα.»

«Η Σίουα είναι ένας επίγειος παράδεισος με πολλά νερά με λίμνες και πηγές και με πολύ πράσινο, στο οποίο κυριαρχούν οι ελιές και οι φοίνικες στην καρδιά της πιο σκληρής ερήμου.»

ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ/ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΗΙΣ

aegeeis1@gmail.gr

τ. 2104100286/219

Λεωφόρος Βασ. Γεωργίου Α’ αριθμ. 11 – Ημιώροφος

Δημοτικό Θέατρο Τέρμα Πειραιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *