Προσεγγίσεις στα «Μετά τα φυσικά» του Αριστοτέλη

«Πρώτη Φιλοσοφία» ή «Σοφία» ή «Θεολογία»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΜΗΤΡΟΠΕΤΡΟΣ

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Αιγηίς» το βιβλίο του συγγραφέα και έμπειρου φιλολόγου, λυκειάρχη, Παναγιώτη K. Μητροπέτρου, με τίτλο Προσεγγίσεις στα «Μετά τα φυσικά» του Αριστοτέλη.

Με τον γνώριμο περιεκτικό, επεξηγηματικό αλλά και γλαφυρό του λόγο, ο  σημαντικός αυτός δάσκαλος Παναγιώτης Μητροπέτρος, με τη μεθοδολογία και την σαφήνεια που τον διακρίνουν, μας μυεί και μας επεξηγεί τα ουσιαστικά ζητήματα που θίγει στα «Μετά τα φυσικά» ο Αριστοτέλης.

Το βιβλίο αποτελεί εξεργασία σειράς μαθημάτων που διοργανώθηκαν από την Αιγηίδα το έτος 2018-19 η διδασκαλία των οποίων έγινε από το αρχαίο κείμενο, λέξη προς λέξη και φράση προς φράση.  Η νεοελληνική απόδοση όλων των κειμένων είναι του Μητροπέτρου σε συνδυασμό και σε αντιπαραβολή με τις άλλες νεοελληνικές αποδόσεις και τις ξενόγλωσσες μεταφράσεις

Σε κάθε ενότητα του βιβλίου, προηγείται η παράθεση του αρχαίου ελληνικού κειμένου, το λεξιλόγιο και η νεοελληνική απόδοσή του. Ακολουθεί η δομή και οι νοηματικοί πυρήνες της ενότητας καθώς και τα σχόλια άλλων αρχαίων, μεσαιωνικών και σύγχρονων συγγραφέων. Παρατίθενται και εναύσματα για σκέψη με αφορμή την κάθε ενότητα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί απόδοση τιμής στον Μέγα Αριστοτέλη και προσφορά στους σύγχρονους πνευματικούς αναρριχητές.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Γιατί η «Πρώτη Φιλοσοφία» έμεινε γνωστή ανά τους αιώνες με το όνομα «Μετά τα φυσικά»; Με ποια ζητήματα ασχολείται η «Πρώτη Φιλοσοφία»; Γιατί ο Αριστοτέλης την ονόμασε επίσης «Σοφία» και «Θεολογία» ποια είναι τα γνωρίσματα του σοφού; […]

Και δεν ξεχνάμε, ότι ο κύριος στόχος του Αριστοτέλη δεν είναι να λύνει τις απορίες μας, αλλά να μας μαθαίνει πώς να διατυπώνουμε εμείς οι ίδιοι απορίες επί όλων των θεμάτων, και πώς να προσπαθούμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα δεδομένα.

Εκδόσεις ΑΙΓΗΙΣ

aegeeis1@gmail.gr

τ. 2104100286/219

Λεωφόρος Βασ. Γεωργίου Α’ αριθμ. 11 – Ημιώροφος

Δημοτικό Θέατρο Τέρμα Πειραιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *