Διαδραστικά Μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.
Τι εξυπηρετούν; Σε τι βοηθούν;
Μέσα από τις ιστορίες του Αισώπου και της Μυθολογίας, τους διαδραστικούς διαλόγους αναπαράστασης, παιχνίδια ρόλων και τις ατομικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με βάση την ετυμολογία λέξεων (οικογένειες λέξεων) σχετικά με λέξεις που βρίσκουν μέσα στις ιστορίες τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν σωστά ελληνικά.
Συμμετέχοντας στα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών τα παιδιά, όχι μόνο εμπεδώνουν σωστά τη δομή και την οργάνωση του λόγου ως τρόπου έκφρασης, αλλά ενισχύουν το πιο βασικό τους εργαλείο! Την ίδια τους τη σκέψη! Το βασικό εργαλείο για τη σκέψη και φαντασία των παιδιών, που αναπτύσσεται στη νηπιακή και στην πρώτη σχολική ηλικία είναι η ίδια η γλώσσα με τους συμβολισμούς και τις αξίες που φέρει μέσα της σε άμεση σχέση με το γλωσσικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και ιστορικό σύστημα μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε.
Μέσα από σωστά και εύστοχα γλωσσικά ερεθίσματα τα παιδιά κατανοούν το νόημα και τη σύνδεση της γλώσσας και μαθαίνουν να δομούν τη σκέψη τους. Μέσα από τους διαδραστικούς διαλόγους εξασκούνται στην χρήση του λεξιλογίου που έμαθαν και στην επίλυση προβλημάτων, οργανώνουν και εσωτερικεύουν τα γλωσσικά ερεθίσματα με αποτέλεσμα την καλύτερη αφομοίωση και εύστοχη χρήση τους. Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδραστικές τεχνικές εκμάθησης λεξιλογίου και τα παιχνίδια ρόλων συνδέονται με υψηλότερη επίδοση των νηπίων τόσο στην πρόσληψη όσο και στην έκφραση λεξιλογίου (Andresen, 2005. Wasik & Bond, 2001).
Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν μέρος της ιστορίας με πλήρως διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο και εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους!
Συνδέοντας τις λέξεις με τις ρίζες τους (ετυμολογία-οικογένειες λέξεων) όχι μόνο κατανοούν βαθύτερα τα νοήματα που φέρουν οι λέξεις αλλά χτίζουν και μια γερή ασπίδα ενάντια στη δυσλεξία και δυσορθογραφία η οποία δυσκολεύει πολλά παιδιά. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, η προσχολική γλωσσική εκμάθηση συνδέεται με καλύτερη σχολική ετοιμότητα (Foorman, Seals, Anthony & Mouzaki, 2002). Τέλος, η διαδικτυακή φύση των μαθημάτων μέσω ιστοριών συνδέεται με πολύ θετικά αποτελέσματα για τη γλωσσική ανάπτυξη των νηπίων (Fridin, 2014. Kocaman-Karoglu, 2015.)
Οι εγγραφές συνεχίζονται:
aegeeis1@gmail.com
τ. 2104100286/219
Λεωφόρος Βασ. Γεωργίου Α’ αριθμ. 11 – Ημιώροφος
Δημοτικό Θέατρο, Τέρμα Μετρό Πειραιά